Home Instrumente Top 10 cele mai frumoase compozitii pentru clarinet din toate timpurile

Top 10 cele mai frumoase compozitii pentru clarinet din toate timpurile

2405
0
SHARE

Primul care a simtit clarinetul ca fiind similar vocii umane a fost Mozart. Definit ca un instrument extrem de versatil, clarinetul apare atat in opere clasice cat si in cele romantice sau jazz.

Iata cele mai frumoase 10 opere compuse special pentru clarinet:

1. Mozart: Clarinet Quintet in A, K581

Cel care l-a inspirat pe Mozart sa compuna aceasta capodopera in 1789 a fost Anton Stadler, un talentat clarinetist din Viena.

2. Mozart: Clarinet Concerto in A, K622

Desi printre primele compozitii pentru clarinet, ramane una din cele mai valoroase.

Mozart a simtit instictiv potentialul acestui instrument si l-a exploatat la maxim, acest concert ramane probabil cel mai prestigioasa lucrare pentru clarinet compusa pana acum.

3. Schumann: Fantasiestücke, Op.73

Rapsodiile fantastice ale lui Sshumann au fost compuse pentru clarinet, dar sunt interpretate adesea si de viola si violoncel.

4. Brahms: Clarinet Quintet in B minor, Op.115

Brahms a declarat ca s-a retras si nu va mai compune nimic niciodata, dar prestatia lui Richard Muhlfeld la clarinet, cu Meiningen Court Orchestra s-a dovedit a fi o adevarata inspiratie pentru compozitor, care si-a reconsiderat declaratia.

5. Brahms: Clarinet Trio in A minor, Op.114

Mai putin cunoscute decat Quintele, Clarinet Trio a fost compus in aceeasi vara si este la fel de minunat. Exploreaza contrastul dintre pian, clarinet si violoncel.

6. Nielsen: Clarinet Concerto, Op.57

Nieslsen a fost atat de impresionat de Copenhagen Wind Quintet incat a compus mai multe lucrari special pentru membrii acestuia, incluzand originalul Concert pentru Clarinet. Cum spunea un critic: “Nielsen a eliberat sufletul clarinetului”

7. Stravinsky: Ebony Concerto

Impresionat de Woody Herman Big Band, Stravinsky a acceptat invitatia acestora de a compune special pentru ei. Astfel a aparut Ebony Concerto, asimetric, dar care ilustreaza foarte bine atmosfera anilor 1940, cu trompete si pian.

8. Copland: Clarinet Concerto

Acest faimos concert reflecta creativitatea de jazzman a lui Benny Goodman dar si muzica din Rio, unde Copland locuia cand l-a compus.In deschidere: nota nostalgica, apoi intrarea in forta a clarinetului.

9. Finzi: Clarinet Concerto, Op.31

Un alt concert de la mijlocul veacului trecut, dar foarte diferit de cele ale lui Copland si Stravinsky, compozitie ce pune in valoare extraordinar de bine calitatile clarinetului. Aici solistul este mai degraba pacifist decat provocator, lasand orchestra sa creasca tensiunea.

10. John Adams: Gnarly Buttons

Clarinetul a fost preferatul lui John Adams, asa cum a fost si al tatalui sau. Au cantat impreuna pana la moartea tatalui, iar apoi Adams a facut istorie in cultura americana. In “Gnarly Buttons” alatura clarinetul multor instrumente neobisnuite in combinatie cu acest intrument: banjo, chitara.

www.youtube.com
www.sinfinimusic.com

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here