Home Orchestre The Royal Danish Orchestra – cea mai veche orchestra din lume

The Royal Danish Orchestra – cea mai veche orchestra din lume

1101
0
SHARE
Opera Copenhagen www.henninglarseln.com

Royal Danish Orchestra se poata lauda cu o traditie bogata si indelungata, avand originile in anul 1448. Aceasta a fost infiintata pentru a asigura muzica la evenimentele de la curtea regelui Danemarcei, Christian I. La inceput,  Royal Danish Orchestra era formata din 12 trompete si cornuri, plus 6 tromboane. De-a lungul veacurilor, orchestra s-a imbogatit cu o multime de alte instrumente, precum si cu renumiti artisti, astazi avand peste 100 de membri. Un an important a fost 1655 cand vioara s-a alaturat muzicii de la curtea regala.

Dupa mai bine de 400 de ani in serviciul regalitatii, orchestra a trecut in 1849 sub autoritatea de stat. A urmat o perioada foarte grea pentru membrii sai. In 1883, Johan Svendsen a foat numit directorul Teatrului Regal si a cerut ca orchestra sa presteze regulat concerte. Cu scurte perioade de pauza, orchestra a concertat permanent si a ajuns astfel sa prezinte turnee in majoritatea tarilor europene, dar si in Japonia si Australia.
Un moment important a fost in anii 70, cand Orchestra Regala Daneza a fost dirijata de insusi regele Frederik IX, un rege cu educatie aleasa, mare iubitor de muzica.
De-a lungul timpului, multi compozitori celebri au colaborat cu Royal Danish Orchestra: Richard Strauss, Igor Stravinsky, Leonard Bernstein, Daniel Barenboim si celebrul roman Sergiu Celibidache.
Astazi, The Royal Danish Orchestra sustine concerte si acompaniaza opera si baletul in noua cladire Opera House, inaugurata in 2005. A primit o sala cu o acustica deosebita si si-a extend activitarea, devenind o platforma ideala pentru multe activitati, incluzind worksopuri pentru copii, pentru a le deschide acestora gustul pentru muzica clasica.

Mai multe detalii pe: www.kglteater.dk

Opera danemark arup.com opera house copenhaga innovativebuildings.net Opera_Copenhagen henninglarsen.com Opera_Copenhagen intrare henninglarsen.com Opera_Copenhagen scari interior henninglarsen.com opera_house_itnerni materialicasa.com royal danish alb n orchestra kglteater.dk royal danish alb negru orchestra kglteater.dk royal danish orchestra kglteater.dk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here