Home Compozitori Joseph Bologne – Geniul care a starnit invidia lui Mozart

Joseph Bologne – Geniul care a starnit invidia lui Mozart

987
0
SHARE
Joseph Bologne

A fost odata un om faimos pentru maiestria si calitatea compozitionala, considerat un adevarat vizionar in domeniul muzicii. Si nu, nu a fost Mozart. Mai mult decat atat, acesta a starnit invidia marelui compozitor Mozart.

Acest violonist virtuos a fost primul descendent al poporului african, angajat in compozitia muzicala. Iar acesta nu este singurul lucru pe care il putem mentiona despre marele Joseph Bologne. Acesta a fost si campion mondial la scrima.

Fiul unui francez si al unei sclave africane, Joseph Bologne nu a fost apreciat, totusi, la nivelul la care un caucazian (precum Wolfgang), ar fi fost apreciat, daca ar fi compus muzica lui Bologne.

Potrivit Ziarului Independent, Mozart si Bologne s-au cunoscut la Paris, pe vremea cand Wolfgang locuia acolo. Jurnalistii relateaza ca Mozart il ura pe Bologne, deoarece acesta din urma era mai talentat, era exotic, constiincios si avea un succes mai mare. Joseph facea partea din cele mai importante orchestre din Europa, in timp ce operele lui Mozart nu erau atat de populare la vremea aceea.

Desi era o fire introvertita, iar lucrarile sale nu erau apreciate la vremea respectiva, Mozart este astazi cunoscut ca unul dintre cei mai importanti compozitori de muzica din toate timputile, in timp ce Joseph Bologne nu a reusit sa depaseasca ideologiile vremii legate de rasism.

Astazi, Bologne este amintit ca primul compozitor clasic de origine africana si, ca sa-ti faci o idee despre geniul sau, iti lasam mai jos un concert de vioara, semnat de acesta.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here