Home Instrumente Istoria clarinetului

Istoria clarinetului

3618
0
SHARE

Clarinetul este un instrument muzical de suflat din lemn, relativ nou, dar are radacini inca din Grecia si Egiptul antic. Există o familie numeroasă a clarinetelor, însă termenul se referă de regulă la membrul sopran, acordat în si . Instrumentul are un ambitus larg, de peste trei octave și este prezent cel mai adesea ca intstrument tranzitoriu acordat. Ancia instrumentului este pusă în vibratie de buza inferioară a interpretului;
Clarinetul a fost inventat în jurul anului 1690 in Germania ca derivat al instrumentului baroc numit chalumeau. Chalumeau avea un timbru asemănător cu cel al clarinetului, dar un ambitus restrâns. . Imbunatatirea instrumentului s-a datorat in mare parte fabricantului german Johann Cristoph Denner, desi unii istorici sugereaza ca a fost inventat de fiul acestuia , Jacob.
Perfecționarea clarinetului a dus la dispariția chalumeau-uluiInstrumentului i s-a adăugat în secolul al XVII-lea un sistem rudimentar de clape, al cărui neajuns era închiderea incompletă a găurilor, ceea ce afecta puritatea sunetului. La începutul al XIX-lea, rusul Iwan Muller a conceput un sistem de clape cu închidere completă, ceea ce a permis în scurt timp extinderea spectaculoasă a întinderii noilor instrumente. Sistemul folosit astăzi este meritul lui Hyacinth Klosé și a fost definitivat în 1839.
Clarinetele au fost o prezenta constanta in orchestre inca de pe vremea lui Mozart, caruia ii placea acest instrument, considerand ca tonul sau este cel mai apropiat calitativ de vocea umana. A si compus numeroase piese pentru clarinet.
clarinet carrickmannonprimary.comclarinet buffet crampon cutie rakuten.com2clarinets1 massullomusic.com

Familia clarinetului cuprinde variantele (de la acut la grav, cu variantele de acordaj trecute în paranteză):
• clarinet piccolo (la )
• clarinet sopran (mi , re, do, si , la și sol)
• corn de baset (fa)
• clarinet alto (mi )
• clarinet bas (si )
• clarinet contraalto (mi )
• clarinet contrabas (si )
Acestora se adaugă alte instrumente chiar mai grave, construite experimental.
Muzica culta pentru clarinet a fost scrisă începând cu barocul târziu – primul compozitor care a folosit clarinetul este Jean Philippe Rameau.În afara repertoriului cult, clarinetul s-a bucurat de o apreciere largă în muzicile de consum. Adolphe Sax, belgian, a inventat saxofonul in anii 1840 ca replică a clarinetului, căutând să construiască un instrument asemănător care să producă armonice pare.La începutul secolului XX, clarinetul și-a început cariera în jazz, iar mai apoi in pop, folk si rock, dar in muzica popoarelor din India, Persia si Turcia.
www.clarinet.org
www.wikipedia.org

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here