Home Solisti Gustavo Dudamel – pasiune si performanta

Gustavo Dudamel – pasiune si performanta

1511
0
SHARE
Gustavo Dudamel www.busaca.com
Gustavo Dudamel, 2011 www.panamericanworld.com
Gustavo Dudamel, 2011
www.panamericanworld.com

Fiul unui solist la trombon si al unei profesoare de muzica, Gustavo Dudamel a fost atras de muzica de mic. S-a nascut la 26 ianuarie 1981 in Barquisimeto, Venezuela, un oras cu o criminalitate ridicata. Isi aminteste ca abia astepta sa creasca pentru a avea bratele destul de lungi sa cante la trombon, ca si tatal sau. Profesorii de muzica l-au indreptat spre vioara, instrument pe care il studieaza de cand avea 10 ani. Concertele si orchestrele il fascinau si inca de copil citea partituri asa cum alti copii citeau povesti.
Sansa lui s-a numit “El Sistema”, un program de educatie muzicala, initiat in 1975 de Jose Antonio Abreu , politician si economist vizionar care lupta impotriva saraciei. Alaturarea la “El Sistema” si-a pus amprenta asupra caracterului lui Gustavo. Elevii mai experimentati erau mentorii celor mai mici, copiii invatand sa cante la istrumente, fiind incurajati sa isi dezvolte calitatile de leaderi. Intr-una din zile, dirijorul s-a imbolnavit, iar Gustavo a urcat pe podium in locul sau. “Nu studiasem pentru a fi dirijor, dar m-am gandit ca sunt pregatit pentru asta.” A realizat insa repede, ca a fi dirijor necesita multa munca. Gustavo avea 12 ani. Cinci luni mai tarziu i-a fost incredintat postul de asistent. Un an mai tarziu avea deja propria orchestra de camera. La 15 ani a ajuns dirijor al Orchestrei de tineret Simon Bolivar. Isi aminteste ca erau multi copii dirijori, avea un prieten de 8 ani care dirija concerte de Rossini si imnul national. “Era ceva normal in Venezuela”, a declarat Dudamel. Dar Gustavo, extrem de talentat, a fost instruit de insusi fondatorul orchestrei, Jose Antonio Abreu dar si de Sir Simon Rattle si Claudio Abbado.

Gustavo Dudamel www.busaca.com
Gustavo Dudamel
www.busaca.com

In 2002 a dirijat orchestra in primul lor turneu in Germania. In 2003 a fost invitat sa studieze cu Filarmonica din Berlin, sub bagheta lui Sir Simon Rattle. A locuit impreuna cu trompetistul Thomas Clamor. Studia nopti intregi , incat Thomas si sotia acestuia devenisera ingrijorati pentru sanatatea lui Gustavo.
Au urmat multe alte turnee, in prezent fiind directorul muzical al Orchestrei Simfonice Simon Bolivar, Venezuela, al Filarmonicii din Los Angeles si dirijor al Orchestrei Simfonice Gothenburg din Suedia.

Dudamel a castigat o serie de premii, incluzand Gustav Mahler Conducting Prize in Germania in 2004. A semnat un contract cu Grammophon. In 2005 a dirijat pentru prima data Orchestra Simfonica din Gothenburg. In 2006 a fost numit dirijor al acesteia, functie pe care a onorat-o cu succes intre 2007-2012. Si-a facut debutul la Scala din Milano cu “Don Giovanni” in noiembrie 2006. Au urmat Vienna Philarmonic Orchestra, Stuttgart Radio Symphony Orchestra intr-un concert aniversar pentru Papa Benedict al XVIlea, la implinirea a 80 de ani. I-a fost alaturi Hilary Hahn ca violonist. In 2008 a dirijat San Francisco Symphony, iar in 2013, Dudamel Simon Bolivar Symphony Orchestra la funeraliile presedintelui Venezuelei, Hugo Chavez.

Gustavo Dudamel www.laphil.com
Gustavo Dudamel
www.laphil.com

Dudamel a aparut in documentarul “Tocar y Luchar”, despre “El Sistema” si in “Let The Children Play”. A primit un premiu special, impreuna cu Orchestra Simfonica Simon Bolivar, WQXR Gramophone in New York, 2007. In 2009 a fost onorat cu The City of Toronto Glenn Gould Protege Prize. In 2011 a fost numit artistul anului de prestigioasa publicatie “Gramophne”. In 2012 a castigat premiul Grammy pentru cea mai buna performanta orchestrala, pentru Simfonia nr 4 de Bramhs.
In ceea ce priveste viata sa privata, Dudamel s-a casatorit in 2006 cu Eloisa Maturen, in Caracas, jurnalista si balerina. Ceremonia a avut loc in capela Universidad Catolica Andres Bello din Montalban, o suburbie a Caracasului. Orchestra Simfonica de Tineret Simon Bolivar impreuna cu Schola Cantorum Venezuela si Orfeon Universitario au celebrat evenimentul printr-un concert special. Gustavo si sotia sa au un fiu, Martin Dudamel Maturen, cetatean american.

Gustavo si sotia sa www.wikipedia.org
Gustavo si sotia sa, Eloisa Maturen
www.wikipedia.org
Gustavo Dudamel www.busaca.com
Gustavo Dudamel
www.busaca.com

Sursa: www.gustavodudamel.com
www.wikipedia.org

Dudamel si Callow www.thetimes.co.uk
Dudamel si Callow
www.thetimes.co.uk

Previous articleBuffet Crampon – 190 de ani de maiestrie si performanta
Next articleMusic4Kids la Musikmesse 2015