Home #de ce El Sistema – schimba vietile a sute de mii de copiii prin...

El Sistema – schimba vietile a sute de mii de copiii prin muzica

1486
0
SHARE
El Sistema si Dudamel www.van-magazin.de
El Sistema si Dudamel www.van-magazin.de
El Sistema si Dudamel
www.van-magazin.de

El Sistema este un program de succes despre cum poate muzica forma muzicieni exceptionali si , in acelasi timp, despre cum se pot schimba vietile a sute de mii de copii (dintre cei mai putin norocosi).

Fondat in 1975, in Venezuela, de muzicianul si activistul  José Antonio Abreu, El Sistema insumeaza 400 de centre muzicale si 700 000 de tineri muzicieni. Programul prevede 4 ore de muzica pe saptamana, dupa ore si in weekenduri.

Abreu a declarat: “Muzica trebuie recunoscuta ca fiind responsabila cu dezvoltarea sociala pentru ca transmite cele mai nobile valori: solidaritate, armonie, compasiune. Si are abilitatea unica de a uni o intreaga comunitate si de a exprima cele mai sublime sentimente!”

Una din cele mai de succes povesti de viata este cea a lui Gustavo Dudamel, in prezent directorul muzical al Filarmonicii Los Angeles care a inceput cu El Sistema: “Muzica mi-a salvat viata asa cum a salvat-o si pe a altor copii cu nevoi din Venezuela… ca si mancarea, ingrijirea medicala si educatia, muzica ar trebui sa fie un drept al fiecarui cetatean”

Multi copii incep prin a merge la un centru local El Sistema, numit “nucleo”, inca de pe la 2-3 ani si continuua pana in adolescenta. Participa la cursuri chiar si 6 zile pe saptamana, 3-4 ore pe zi, plus workshopuri intensive. Participarea este gratuita, acum in Venezuela fiind peste 500 000 de elevi, iar planul este sa se ajunga la 1 000 000 anual.

El Sistema educa prin muzica: inca de la cele mai fragede varste, copii invata, cu bucurie si amuzament. Sistemul ii pregateste pentru integrarea in orchestre, coruri, de la muzica folk la jazz si multe alte genuri.

Copiii prescolari sunt incurajati sa se exprime prin ritm, sa isi foloseasca pentru asta si corpul. La varsta de 5 ani, copiii isi aleg un instrument, incepand cu percutia. Se alatura unui cor si creeaza impreuna. La 7 ani isi pot alege rimul instrument cu corzi sau de suflat. Isi pot schimba pe parcurs instrumentul, dar nu sunt incurajati sa faca asta doar dintr-o toana.

Exista 3 niveluri de practica: lucrul in grup, instruire pe sectiuni si lectii private. Elevii si profesorii au o legatura speciala ce le permite sa progreseze foarte repede .

Copiii canta cat de des se poate in fata unui auditoriu, ceea ce reduce stresul, astfel ca interpretarea devine ceva natural, parte din viata lor. De la varste fragede, copii intra in contact cu diverse orchestre, de la cele mai simple niveluri la Orchestra de Tineret Simon Bolivar

El Sistema se concentreaza pe a dezvoltat simtul valorii si pretuirii de sine, intr-o atmosfera sigura si vesela, pentru ca bucuria este foarte importanta.

El Sistema face eforturi pentru a se asigura ca familia intelege ca este nevoie de seriozitate atunci cand un copil incepe studiul unui instrument. Familia invata cum sa isi sustina copilul, sa respecte programul de studiu de acasa, cum sa il incurajeze. Atunci cand cel mic este admis intr-o orchestra, el va primi o bursa. Aceasta nu numai ca este o onoare si da valoare muzicii, dar astfel familia nu va fi nevoita sa retraga copilul din program.

El Sistema iubeste in primul rand copiii si apoi muzica. Creaza comunitati ce se sustin una pe alta. Atat elevii cat si profesorii investesc emotional. Copiii se simt apreciati si iubiti, ceea ce ii face sa devina stapani pe destinul propriu.

El Sistema este un program extins in SUA, Marea Briatnie, Canada si Potugalia.

sursa:

www.wikipedia.org

www.youtube.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here