Home Instrumente Clarinetul si locul sau in orchestra – unele orchestre au 2 clarinete...

Clarinetul si locul sau in orchestra – unele orchestre au 2 clarinete , altele 32…

2464
0
SHARE
Orchestra din Pittsburg in 2011 www.wikipedia.com
Orchestra clasica www.artsjournal.com
Orchestra clasica
www.artsjournal.com

Se spune ca aranjamentul actual al instrumentelor intr-o orchestra clasica a fost introdus de Beethoven.Ideea de baza de la care a pornit este asezarea instrumentelor in functie de cat de tare se aud. Interpretul cu cel mai zgomotos instrument sta in ultimul rand, iar cel ce canta la un instrument suav sta in primul rand, urechea umana avand capacitatea de a auzi toate sunetele, dar mai ales pe cele mai apropiate. Aranjamentul porneste astfel: din fata, de la dirijor, in spate si din stanga spre dreapta.
Concert maestrul este  primul violonist situat in fata, in partea stanga. Celelalte viori sunt asezate de jur imprejurul sau. Flautul (cu verde in imaginea de mai jos), cu cele mai inalte sunete dintre instrumentele de suflat, este amplasat in stanga oboiului (in primul rand al instrumentelor de suflat), langa cornul englez (cu galben) si apoi, in functie de cat spatiu exista pe scena, urmeaza clarinetul si clarinetul bas (cu rosu) si contrabas (cu galben inchis).Alamurile (cu violet) pot ocupa unul sau mai multe randuri, iar instrumentele de percutie se situeaza pe ultimul rand. Pianul si harpa pot fi amplasate in randul cu percutionisti sau aparte, in primul rand – interpretele de la harpa au de obicei parul lung si matasos si trebuie admirate in toata splendoarea de catre public .

schema orchesta clasica www.the-clarinets.net
schema orchesta clasica
www.the-clarinets.net

Exista variatii legate de amplasarea instrumentelor intr-o orchestra, plecand de la aceasta schema – sa ii spunem clasica. Primul clarinet poate fi asezat in spatele primului flaut, dar la ceva distanta de primul oboi. Daca exista piese a caror interpretare solicita mult instrumentele de suflat, acestea vor fi plasate impreuna, in centru. Daca spatiul nu permite, toate instrumentele de suflat stau intr-un rand, dar asta inseamna ca va exista o distanta considerabila intre clarinet si flaut, un dezavantaj. Un altul il constituie faptul ca fix in spatele lor se afla trombonul si trompeta, ce se aud foarte tare si pot crea disconfort pentru clarinetist si flautist (unii chiar poarta, fara gluma, dopuri de urechi pentru anumite parti din concert).

Orchestra simfonica www.miami.edu
Orchestra simfonica
www.miami.edu

Ca si regula, daca exista un solo pentru clarinet (ca in operle lui Mozart, de exemplu), acesta nu va mai fi amplasat in rand cu suflatorii, ci in fata orchestrei, langa prima vioara si dirijor.
In orchestrele compuse in mare parte din instrumente de suflat, nu exista sectiune pentru viori, acestea fiind inlocuite de clarinet solo, clarinet bas sau clarinet alto. Flautul si oboiul stau in stanga, in primul rand, iar clarinetele in spatele lor. Daca exista si un saxofon (sopran, alto, tenor sau bariton), acestea pot fi asezate in functie de dorinta dirijorului, pentru ca se aud bine de oriunde. Alamurile sunt amplasate in spate.
In orchestrele ce interpreteaza muzica pop, clarinetul insoteste de obicei saxofonul, datorita tehnicii similare.Oricum in genul acesta de orchestra vor fi foarte putini clarinetisti, accentul se pune pe saxofoane, plasate in primul rand pentru ca sunt de mare efect si impresioneaza publicul.
In cvartet, amplasamentul arata de obicei cam asa: flautul, oboiul, clarinetul si cornul francez stau asezate in semicerc, fara dirijor.

orchestra clasica vazuta de sus
orchestra clasica vazuta de sus

 

schema orchestra clasica www.pixshark.com
schema orchestra clasica
www.pixshark.com

 

 

Filarmonica din Dublin www.wikipedia.com
Filarmonica din Dublin
www.wikipedia.com

 

Orchestra din Pittsburg in 2011 www.wikipedia.com
Orchestra din Pittsburg in 2011
www.wikipedia.com

Sursa: the-clarinets.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here